Kósa Olga: „A jó tolmács láthatatlan”
2024.05.28.
Járt a világ számos atomerőművében, látta hogyan készül a nukleáris üzemanyag, dolgozott üzemelő atomerőműben, most pedig az Európai Unió egyetlen létesítés alatt álló atomerőművi projektjének csapatát erősíti tolmácsként Kósa Olga. A Magyar Építők cikke.
Közös nevező: a színpad
2024.05.21.
Ha a világot nem is jelenti, de fontos szerepet játszik egy-egy ember életében a színpad, az önkifejezés. Nincs ez másként kollégáinkkal sem, akik közül sokan táncolnak, zenélnek, szerepelnek egyéb módon közönség előtt. Rovatunk közös nevezője ezúttal a színpad, amelynek kapcsán Borsodi Bella, Nagypál-Tóth Andrea és Vidákovics Sámuel mesél élményeiről.
Kávészünet Sidó Dáviddal
2024.05.14.
Hogyan jön össze a játék és a humánerőforrás-menedzsment? A kettő nem is áll olyan távol egymástól, mint elsőre gondolnánk. Mindkét tevékenység legfontosabb eleme az ember, a közösség és egyfajta stratégia megalkotása. Sidó Dávid, a Paks II. Zrt. HR főszakértője a tíz legnépszerűbb hazai gaming influenszer egyike.
Munkában – Hugyecz Attila
2024.05.10.
A számok, adatok racionális világát maga mögött hagyva lépett új, izgalmas és egyben kevésbé kiszámítható területre Hugyecz Attila. A korábban elsősorban adatelemzéssel foglalkozó szakember chief international officer beosztásban a nemzetközi kapcsolatok szakterületét vezeti.
Bánki Attila: Ebben a projektben minden izgalmas
2024.04.29.
Szenvedélyesen szereti a munkáját, az atomerőművi nagyberendezésekért szinte rajong Bánki Attila. Hatalmas élmény volt számára a Paks II. Atomerőmű első nagyberendezése, a zónaolvadék-csapda gyári átvétele. Most egyebek mellett ennek Paksra szállítását készítik elő. A Paks II. Zrt. programelem-felelősét már gyerekkorában magával ragadta az atomenergia világa. A Magyar Építők cikke.
Nyugat-Afrikától Új-Zélandig – világlátott hidrogeológus a Paks II. projektben
2024.04.05.
Vajon mi köti össze Új-Zélandot, Indonéziát, Burkina Fasót és Angliát Pakssal? Egy, ma a Paks II. projekt csapatát erősítő szakember: Sidló Tibor Gábor személye. A Műszaki Igazgatóság Építészeti Osztályának geotechnika szakterület-vezetője a felsoroltak mellett még legalább féltucatnyi országban dolgozott azt megelőzően, hogy a Paks II. Zrt. munkatársa lett. A Magyar Építők cikke.
Pásztor Imre: Elementáris érdek a tudásmegosztás
2024.03.11.
Részese volt az atomerőmű üzembehelyezésének, dolgozott az üzemeltetésén, gyarapította ismereteit a magánszektorban, majd visszatért hivatásához, hogy részt vegyen az új atomerőmű építésében. Pásztor Imre, a Paks II. Zrt. Műszaki Igazgatóságának főmérnöke klasszikus értelemben vett hivatásként tekint az atomenergiára. Vallja, hogy ebben a szakmában nincs felemelőbb érzés, mint az, amikor „meghallod felpörögni a turbinát, életre kel a mű”. A Magyar Építők cikke.
Fenyvesi Csaba – Erőműépítésben részt venni ajándék az élettől
2024.02.13.
A mérnöki hivatást egy Verne-regény hatására választotta Fenyvesi Csaba. Repülni, repülőgépet tervezni vágyott, de a sors más pálya felé sodorta, amit cseppet sem bánt meg. Egy hasonlóan unikális terület, az atomenergia mellett köteleződött el egy életre. Immár üzemfelkészítési főmérnökként a Paks II. projekt szakembergárdáját erősíti több évtizedes tapasztalatával. (A Magyar Építők cikke.)
Munkában – Lengyel Norbert
2024.01.22.
Korábban vízirendőr volt, most a Paks II. projektben dolgozik Lengyel Norbert. Feladata a beruházási területre vonatkozó létesítményvédelmi szabályok kidolgozása, gyakorlati végrehajtásának ellenőrzése és az élőerős védelem felügyelete, koordinálása. Munkatársaival rendszeresen jelen van az építési területen. Mint mondja, munkája rengeteg kihívást rejt, az élőerős biztonsági struktúrát a folyamatosan változó területi viszonyokhoz kell alakítani.
Jó napot, mi újság? – Dohóczki Csaba
2024.01.16.
Idén lesz húsz esztendeje, hogy a nukleáris létesítmények körüli önkormányzatok európai szövetsége, a GMF alelnöki posztját Dohóczki Csaba tölti be. A kommunikációs szakember majdnem negyven éve foglalkozik atomenergiával, ma már a Paks II. projekt keretében. A cikk eredetileg a Paksi Hírnökben jelent meg.
Kávészünet dr. Németh Gabriellával
2024.01.04.
Gyerekkorát Pakson a zene és a sport határozta meg. Szegeden tanári diplomát és környezetvédelmi szakjogász mesterfokozatot is szerzett. A közigazgatásban eltöltött 17 év alatt a ranglétra minden fokát bejárta. Jelenleg a társaság jogi tanácsadója, valamint az üzemi tanács tagja. Szabadidejében évek óta kutatja családja és a dunakömlődi svábok történetét. … Lehet, hogy inkább hosszú kávét kellett volna kérnünk?
Közös nevező - a hit
2023.12.20.
Advent van, a várakozás, az elcsendesedés időszaka. Ezen alkalomból Pálfi Zsuzsannával, Horváth Miklós Dénessel és Krickij Szergejjel beszélgettünk a hitről. 
Önfenntartás kicsiben és nagyban
2023.12.14.
A fenntarthatóság, a környezettudatosság és az önfenntartás széles körben használt fogalmakká váltak az elmúlt években – olyannyira, hogy manapság már szinte bármit felcímkéznek velük az eladhatóság érdekében. Akadnak persze olyanok is, akik a gyakorlatba is átültetik ezeket az elgondolásokat. Vass Péter, a Paks II. Zrt. radioaktívhulladék-kezelési szakterület vezetője és felesége, Klaudia megmutatták, mit is jelent az ő életükben a fenntarthatóság.
Vida Tünde: csodás tájak karnyújtásnyira és a világ másik oldalán
2023.11.16.
Nukleáris újságíróként eljutott Kínába a Tianwan Atomerőmű indítására, Murmanszkba, az orosz kikötővárosba egy atomjégtörőre, illetve Japánba egy évvel azután, hogy cunami pusztított Fukusimában Vida Tünde. A Médiakapcsolatok Osztály munkatársa magánemberként is szívesen utazik.
Homoki Zoltán: az utazás egy új kaland sok eséllyel
2023.11.07.
– Nem loholok, hogy a tizenkettedik templomot is megnézzem, inkább nyugalmasan iszom egy kávét, eközben pedig picit átveszem a helyiek rezgését. Nagyon ritkán jövök haza hiányérzettel, elégedetlenül – mondja Homoki Zoltán.
Kirch Szabolcs mások útibeszámolóiból merít ötletet
2023.11.02.
– Szívesen meghallgatom mások beszámolóit és nem szégyellem ellopni az ötleteiket. Azokból leszűröm, mi az, ami nekünk jó lehet – fogalmaz Kirch Szabolcs az Atomszféra legfrissebb számának utazásról szóló írásában.
Kávészünet Nagy Andrással
2023.10.24.
Tíz esztendeje él Pakson, de saját elmondása szerint „átutazó” maradt Nagy András. A Vegyészeti Sugár- és Környezetvédelmi Osztály vezető radioaktívhulladék-kezelési szakértője Tatát tartja otthonának, ahol kamasz- és fiatal felnőttkori éveit töltötte.
Munkában - Bánáti József
2023.10.24.
Egy több évtizedes északi nagy kaland után, a skandináv országokban szerzett szakmai tapasztalatokkal felvértezve csatlakozott a Paks II. szakembergárdájához Bánáti József. Az általa vezetett szakterület determinisztikus biztonsági elemzésekkel foglalkozik.
Kávészünet Schreiner Gabriellával
2023.07.24.
Szenvedélyesen süt. Ha akad félóra szabadideje, bedagaszt egy tésztát és készít egy egyszerű pogácsát vagy diós csigát. Schreiner Gabriella, a Paks II. Zrt. Üzemeltetési Képzési Osztály szakértője a sütésre mint kreatív tevékenységre tekint, többnyire nem is eszik a süteményeiből. Nem úgy kollégái, akiket hétről hétre megvendégel.
Munkában - Homoki Andrea
2023.07.17.
Homoki Andrea, a Paks II. Zrt. Humán Erőforrás Igazgatóságának HR szakértője már a tanulmányai során is arra készült, hogy emberekkel, az ő munkaügyi feladataikkal foglalkozzon majd. Ez a terve is megvalósult, amikor a Paks II. projekt korai szakaszában csatlakozott a társasághoz. A cégnél töltött eddigi kilenc éve alatt a legtöbb telephelyen végzett munkát, ezért, illetve a feladataiból eredően lényegében minden munkavállalónkkal kapcsolatba került.