Patriskov Gábor – az atomenergia egy XXI. századi, innovatív terület

2022.07.29. 14:00
A pásztói születésű Patriskov Gábort a Paks II. beruházás vonzotta erre a vidékre 2014-ben. A primerköri főszakértő az atomenergiát innovatív, korszerű technológiának, a Paks II-ben végzett szerteágazó és sok kihívást rejtő műszaki munkát kifejezetten motiválónak tartja – olvasható az Atomszféra friss számában.

A Paks II. Zrt. Műszaki Igazgatóságának Primerköri Gépészeti Osztályán (PGO) dolgozik primerköri főszakértőként Patriskov Gábor. Osztályának neve is mutatja, hogy a reaktorépületben elhelyezkedő és az atomerőmű szíveként is aposztrofált reaktorral, fővízkörrel, valamint a hozzájuk tartozó segéd- és biztonsági rendszerekkel és az üzemanyagkezelő rendszerek terveivel foglalkoznak. Jelenlegi feladatuk – ahogyan a műszaki terület több osztályán is – a létesítési engedélyhez köthető, tetemes mennyiségű tervdokumentáció vizsgálata, ellenőrzése. Tizenkét fős csapatuk részt vesz a létesítési engedélyhez társuló, hoszszú gyártási idejű berendezések (reaktortartály, zónaolvadék-csapda) engedélyezési dokumentumainak összeállításában is.

A szerteágazó és sok kihívást rejtő műszaki munkát Gábor motiválónak tartja. – Nem egyszerű és nem mindig magától értetődő, hogy a dokumentációban egy picinek számító módosítás hol generál majd újabb megoldandó feladatot – mondja. Ezt egy játékkal is jellemzi: – Próbálod leütni a doboz lyukán keresztül kitekintő egeret, de utána másik tíz helyen mutatja meg magát. Ezen helyzetek kezelése ösztönzően hat rám. – Az osztályon gördülékeny a munkavégzés – teszi hozzá. A PGO-n – mint fogalmaz – feladataik és a hozzájuk tartozó elvárások jól körülhatároltak. Követendő példának gondolja azt, ahogyan egy ilyen sokrétű, bonyolult és összefüggő projektben egyértelműen és világosan kezelik a komplex folyamatokat, teendőket.Ha viszont egy laikusnak kellene leírnia a munkáját vagy a nukleáris energiatermelés mikéntjét, szerinte nem jutna el a technikai kérdésekig. – Az emberek igazán a beruházás gazdasági oldalára kíváncsiak, illetve a sugárzás hatásaira – jegyzi meg. Utóbbi kérdés Gáboron nem fog ki, hiszen előzőleg a Budapesti Kutatóreaktornál dolgozott. Ott pedig rendszeresek voltak a besugárzott izotópokon végzett műveletek vagy a manuálisan végrehajtott üzemanyag-átrakás, így hitelesen tud válaszolni. Az eszmecserék alkalmával fontosnak tartja hangsúlyozni azt is, hogy bár az új blokkok hatalmas építmények lesznek, önmagában mégis koncentráltan, „kis térfogatban” történik az energiaképződés.

Amikor családi, baráti beszélgetések alkalmával szóba kerül a beruházás, és eljutunk a szakmai, műszaki részekhez is, akkor gyorsan rávilágítok, hogy a nukleáris technikát nagyon sok innovatív, XXI. századi megoldás, fejlesztés jellemzi, legyen szó biztonságnövelő intézkedésekről, nukleáris üzemanyagciklus-zárásról, kutatási célokra használható spallációs forrásokról vagy a fúziós energiatermelés alkalmazását demonstráló kísérleti reaktorokról.


Az új blokkok tervezetten 2029-ben és 2030-ban állnak munkába, így Gábor munkája jelenleg tervekben, dokumentációkban ölt testet. A blokkok beüzemeléséig számos berendezés beszerzése, beszerelése, tesztelése szükséges. – Mindig van olyan szakmai esemény, mérföldkő, ami motivál. Nagy élmény lesz az is, amikor majd a primerköri alkatrészek zöme bekerül a helyére. De ugyanilyen izgalmasak lesznek az indulás évei, amikor ténylegesen látni fogjuk a teljesítményüket, vagy éppen az első nagy karbantartások tapasztalatai – összegzi várakozásait.

Már az általános iskolában érdeklődni kezdett a természettudományos tárgyak iránt Patriskov Gábor. Először a kémia tetszett meg neki, majd a középiskolában a fizika felé fordult. Mérnök-fizikus diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karán szerezte meg. – Akkoriban négy szakirányból lehetett választani, és mivel az alapozó években még a kísérleti fizikai tárgyak esetén is az elméleti fizika folyt a csapból, felfrissülés gyanánt a nukleáris technika szakirány mellett döntöttem – indokolja választását, amit érezhetően, azóta sem bánt meg. A Paks II. Zrt.-hez egy korábbi szaktársa biztatására jelentkezett. Hozzávetőleg kétéves folyamat volt, mire a harmadik jelentkezését követően behívták a Paks II. Zrt.-hez állásinterjúra. Amikor ideje engedi, Gábor bringázással, futással, úszással töltődik, főzni is szeret, illetve mostanság sok idejét kitölti, hogy párjával Dusnokon házfelújításba kezdtek.