Jogerőre emelkedett Paks II. környezetvédelmi engedélye

2017.04.19. 6:00
Az illetékes hatóság, a Pest Megyei Kormányhivatal másodfokon jóváhagyta a Paks II. projekt számára 2016. szeptember 29-én kiadott környezetvédelmi engedélyt.

Lakossági fórum Szekszárdon (2015. április 15.)

A Paks II. projekttársaság 2014. december 19-én nyújtotta be engedélykérelmét és a kapcsolódó dokumentációt az engedélyező hatóság számára. A szerteágazó és alapos vizsgálat eredményeként elkészített Környezeti Hatástanulmány megállapította, hogy az új atomerőművi blokkok létesítése és üzemeltetése kizárólag korlátozott, lokális hatásokkal jár, amelyek mindegyike jól ismert és megfelelően kezelhető.

A projekttársaság 2015 tavaszán a telephely környezetében lévő 41 településen lakossági fórumot tartott a témában, illetve a Pakson és a környező településeken található 70.000 háztartás mindegyike tájékoztató füzet segítségével is megismerhette a folyamatot, valamint a Környezeti Hatástanulmány fő megállapításait. A távolabb élők országos hetilapok mellékleteként publikált összefoglaló formájában, illetve az ország valamennyi megyei napilapjában megjelent egész oldalas tájékoztatón keresztül kaptak információkat a környezetvédelmi engedélyezésről.

Közmeghallgatás Pakson (2015. május 7.)

A magyarországi közmeghallgatásra az illetékes hatóság szervezésében 2015. május 7-én került sor Pakson. A folyamat nemzetközi szakaszában az eljárásba korábban meghívott 30 európai ország közül további közmeghallgatásokra, illetve szakértői konzultációkra került sor azokban, amelyek arra igényt tartottak. 2015. szeptember 21. és november 6. között 9 európai városban – Eszéken, Bécsben, Nagyváradon, Temesváron, Kijevben, Ljubljanában, Bukarestben, Münchenben és Belgrádban – került sor a nemzetközi közvélemény személyes és közvetlen tájékoztatására.

Közmeghallgatások, illetve szakértői konzultációk helyszínei Európában (2015. szeptember-november)

Az illetékes környezetvédelmi hatóság, a Baranya Megyei Kormányhivatal a hazai és nemzetközi lakossági konzultációs folyamat tapasztalatait is figyelembe véve, 2016. szeptember 29-én adta ki az elsőfokú környezetvédelmi engedélyt, amely kimondja: a projekt teljesíti az Európai Unió és Magyarország környezetvédelmi és természetvédelmi előírásait.

A Greenpeace Magyarország Egyesület, valamint az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület 2016 októberében fellebbezést nyújtott be a határozattal szemben. A másodfokú környezetvédelmi eljárás eredményeként az illetékes hatóság, a Pest Megyei Kormányhivatal 2017. április 18-án közzétette határozatát, amelyben részletes indoklás mellett jóváhagyta a Paks II. projekt elsőfokú környezetvédelmi engedélyét.