Véget értek a külföldi közmeghallgatások

2015.11.17. 7:00
Dr. Aszódi Attila kormánybiztos a november 17-i, budapesti sajtóreggelin beszámolt a környezetvédelmi engedélyezés nemzetközi szakasza során szerzett tapasztalatokról és a hazai energiapolitikai helyzetről.

A 9 órakor kezdődött sajtóeseményen a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos előadásában először a hazai energiapolitika helyzetére és kihívásaira világított rá. Kitért a növekvő villamos energia igényre, a csökkenő hazai termelőkapacitásra, az import növekedésére, és a 2011-ben elfogadott, úgynevezett „atom-zöld-szén” forgatókönyvre egyaránt. Ezt követően emlékeztetett a környezetvédelmi engedélyezés hazai szakaszában megrendezett 41 lakossági fórumra és a május 7-i, éjszakába nyúló paksi közmeghallgatásra, majd összefoglalta a nemzetközi szakasz tapasztalatait. Dr. Aszódi Attila minden külföldi közmeghallgatásról rövid összegzést adott, bemutatva az egyes helyszíneken tapasztalt érdeklődés mértékét, a felmerült kérdések fő témaköreit. Ezt követően a kormánybiztos felvázolta a Környezeti Hatástanulmány tartalmát, összegezve az új blokkok létesítésének és üzemeltetésének környezetre gyakorolt hatását. Dr. Aszódi Attila a Paks II. projekt mérföldköveinek bemutatásával zárta előadását.

 A sajtóreggeli második szakaszában az újságírói kérdések következtek. Az országos, helyi és regionális médiumok több tucatnyi jelen lévő képviselője számos témát is érintett. A kérdések többek között a Dunára gyakorolt hatásra, az alternatív hűtési megoldásokra, a projekthez kapcsolódó hitelkeret lehívására, a projekt megtérülésére és a 40%-os hazai részvételre irányultak. A kellemes hangulatú beszélgetés során az újságírók minden kérdésre részletes választ kaptak.