Sikeres közmeghallgatás Pakson

2016.12.14. 7:00
A telephely engedélyezési eljárás részeként közmeghallgatásra került sor Pakson, 2016. december 13-án, az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében. A több mint három órás eseményen több tucat kérdést fogalmaztak meg az érdeklődők, amelyeket a szakértők részletesen megválaszoltak.

A közmeghallgatást megelőzően Dr. Aszódi Attila kormánybiztos és Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatták a sajtó képviselőit a telephely engedélyezés folyamatáról. Dr. Aszódi Attila kiemelte: az elmúlt évtizedek legösszetettebb vizsgálata bizonyította, hogy a paksi telephely alkalmas új atomerőművi blokkok létesítésére.

A sajtótájékoztatót követő közmeghallgatáson Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója köszöntötte az érdeklődőket és a szakértőket, majd Lehota Mihály, az OAH főosztályvezetője bemutatta a telephely engedélyezési eljárás folyamatát, annak követelményeit és jogszabályi hátterét.

Ezt követően Dr. Aszódi Attila előadásában részletesen beszámolt a telephelyvizsgálat folyamatáról és eredményeiről, főbb megállapításairól. Az elhangzottakat számos fotóval és videóval illusztrálta.

A közmeghallgatás hátralévő részében a vélemények és kérdések megfogalmazásáé, és azok szakértői megválaszolásáé volt a főszerep. A kérdések zöme a fizikai és nukleáris biztonságra irányult, de többször szóba került az új blokkok hűtésének témaköre is.

A közmeghallgatás végén Hullán Szabolcs nukleáris biztonsági főigazgató-helyettes (OAH) ismertette a telephely engedélyezési eljárás további lépéseit, majd Fichtinger Gyula főigazgató (OAH) lezárta az eseményt.