Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás

2020.06.30. 10:41
Elsőként a térség polgármestereinek számolt be a létesítésiengedély-kérelem benyújtásáról Süli János és a Paks II. Zrt. vezetése.

Negyvenhét település polgármestere és a Paksi Társadalmi Tanács országgyűlési képviselői voltak hivatalosak arra az ülésre, ahol Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter adott tájékoztatást a létesítésiengedély-kérelem ütemterv szerinti benyújtásáról. 

– A ma beadott dokumentáció azt támasztja alá, hogy a Paksra tervezett blokkok minden tekintetben megfelelnek a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek – emelte ki a június 30-i paksi találkozón Süli János miniszter. A részleteket illetően azt mondta, a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200 blokk egy továbbfejlesztett harmadik generációs blokktípus, melynek tervezésekor a biztonságnövelés hangsúlyos szerepet kapott. Aktív, energiabetáplálást igénylő, valamint passzív, funkciójukat energiabetáplálás és emberi közreműködés nélkül ellátni képes biztonsági rendszerek garantálják a biztonságot. Több olyan műszaki megoldást alkalmaznak, ami szintén újdonság a nyomottvizes technológiájú blokkoknál. Ilyen például az utasszállító repülőgép rázuhanásának is ellenálló kettősfalú konténment, valamint az olvadékcsapda.

A miniszter hozzátette: a Paks II. Zrt. összetett, 283 ezer oldalnyi dokumentációt nyújtott be az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az iratokat elektronikus úton kapta meg a hatóság. A terjedelmet érzékeltetve elmondta, ha hagyományosan, gyűrűs dossziékba rendezték volna, azok egymásra pakolva magasabbak lettek volna egy tízemeletes háznál, egymás mellé fektetve pedig 42 kosárlabdapályát fednének be. 

A térség polgármesterei arról is tájékoztatást kaptak, hogy az ellenőrzésre a hatóságnak 12 hónap áll rendelkezésére, amit 3 hónappal meghosszabbíthat. Az OAH a bírálatba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen keresztül nemzetközi szakértőket is bevon. – Ez idő alatt változatlanul intenzív lesz a kapcsolattartás az Országos Atomenergia Hivatallal, a hatóság az értékelés során további adatokat, információt kérhet a projektcégtől – fűzte hozzá a miniszter.

Süli János kitért arra is, hogy folyamatos a munka a felvonulási területen: elkészült a transzformátorállomás, szerkezetkész a megrendelő és a fővállalkozó számára készülő két irodaház, illetve a százfős konyha és étkező. Hamarosan kezdődik az Erőmű-beruházási Központ kivitelezése is az új blokkok helyszínének közvetlen szomszédságában. Mindemellett jól halad az a területelőkészítési munka, amelynek zárásaként az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. átadja az új blokkok területét a projektcég számára. Süli János emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottság döntése alapján a létesítésiengedély-kérelem benyújtását követően három hónappal lehet kérelmezni a földmunkák elkezdését. A földmunkák tehát 2021 elején kezdődhetnek, a létesítést megelőző területelőkészítésre vonatkozó engedély megszerzése után. A főépület építéséhez a társaság az engedélyt várhatóan 2021 őszén kapja meg, a létesítési munkák ezt követően indulhatnak.

– A két új blokk megépítése komoly lehetőség a térség számára, rengeteg kapcsolódó beruházásra kerül sor: utakat, lakásokat, üzemcsarnokokat kell építeni, fejlesztéseket valósítunk meg az egészségügy, az oktatás és számos más szolgáltatási területen. A beruházáshoz kapcsolódóan egy komplex, összehangolt térségfejlesztési programot valósítunk meg a térség felzárkóztatása érdekében – húzta alá Süli János.

Az ülésen Mittler István kommunikációs igazgató bejelentette: hamarosan fórumsorozat keretében felkeresik a környék településeit, hogy az ott élők első kézből értesülhessenek a projektről. Ugyanezzel a céllal a projektről és a létesítésiengedély-kérelemről szóló tájékoztató kiadványt is eljuttatnak a közel ötven település minden háztartásába. A lakossági tájékoztató, valamint a létesítésiengedély-kérelem közérthető összefoglalójának elektronikus változata elérhető a Paks II. Zrt. honlapján.