Letette miniszteri esküjét Süli János

2017.05.02. 6:00
Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter 2017. május 2-án letette miniszteri esküjét az Országgyűlés előtt.

A Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszteri poszt létrehozásáról szóló kormányrendelet-módosítás április 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben, és másnap lépett hatályba. Az Országgyűlés Gazdasági, és Fenntartható Fejlődés Bizottsága egyaránt támogatta Süli János kinevezését 2017. április 18-án és április 19-én. A köztársasági elnök április 26-án, a Sándor-palotában nevezte ki Süli Jánost a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterré május 2-i hatállyal. Süli János ezen a napon tette le miniszteri esküjét az Országgyűlés előtt.

A tárca nélküli miniszter feladata a két új blokk tervezésről, beszerzésről és kivitelezésről, valamint az üzemeltetési és karbantartási támogatásról, illetve a nukleáris fűtőanyag-ellátás biztosításáról szóló megállapodás végrehajtásának szakmai irányítása és koordinációja. Felelősségi köréhez tartozik továbbá a megvalósulási megállapodásokkal kapcsolatos feladatok tárcaközi összehangolása, és az azokkal összefüggő engedélyezési és egyéb hatósági feladatokban való közreműködés, valamint a hatósági feladatok ellátásának összehangolása. A miniszter feladata a tervezési, beszerzési és kivitelezési, továbbá a nukleáris fűtőanyag-ellátás biztosításáról szóló megállapodás végrehajtása során az európai uniós adatszolgáltatási kötelezettségnek megfelelően az adatok Miniszterelnökséget vezető miniszter részére megfelelő időben történő szolgáltatása is. A tárca nélküli miniszter felel a két új paksi blokkhoz kapcsolódó térségfejlesztés összehangolásáért, valamint az atomenergia-ipar innovációs feladatainak összehangolásáért is.