Lakossági fórumokat tart az MVM Paks II. Zrt.

2015.03.17. 7:00
Az MVM Paks II. Zrt. az új atomerőművi blokkok létesítéséhez kapcsolódó környezetvédelmi engedélyezés keretében lakossági fórumokat tart március 17. és április 23. között. A Paks környezetében lévő 40 település lakói tájékoztatást kapnak a beruházás aktuális állapotáról, a környezetvédelmi engedélyezés folyamatáról, a Környezeti Hatástanulmányról és a paksi közmeghallgatásról, amelyre a tavasz folyamán kerül sor. Az előadások után lehetőség nyílik véleménynyilvánításra, kérdések megfogalmazására.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2014. december 19-én nyújtotta be – a környezetvédelmi engedélyezési eljárás illetékes hatósága, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség számára – a környezetvédelmi engedélyezés szerves részét képező Környezetvédelmi Hatástanulmányt. A Társaság a Felügyelőség rendelkezésére bocsátotta továbbá a hatástanulmány közérthető összefoglalóját, és az előzetes konzultáció során az eljárásba bejelentkezett országokból érkezett számos kérdésre adott válaszokat tartalmazó nemzetközi fejezetet. Az Espoo-i Egyezmény alapján a konzultációs szakaszban 10 ország (Ausztria, Csehország, Görögország, Horvátország, Málta, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) jelezte az eljárásban való részvételi szándékát. Ezekben az országokban konzultációra, igény esetén közmeghallgatásokra is sor kerül. A Társaság honlapján a teljes dokumentáció elérhető.
 
A Felügyelőség szervezésében, az engedélyezés kapcsán közmeghallgatásra kerül sor Pakson. Bár előírás erre nem kötelezi az MVM Paks II. Zrt.-t, a Társaság a közvetlen, nyílt kommunikáció jegyében a Paks környezetében lévő 40 település lakóinak előzetes tájékoztatása mellett döntött. Március 17. és április 23. között, 20 nap alatt, naponta 2 lakossági fórumot tartva az érdeklődők tájékoztatást kapnak az új atomerőművi blokkok létesítését szolgáló beruházás aktuális állapotáról, a környezetvédelmi engedélyezésről, a Környezeti Hatástanulmány főbb részleteiről és a paksi közmeghallgatásról, amelyre a tavasz folyamán kerül sor. A lakossági fórumokkal párhuzamosan a Társaság minden település összes (közel 50.000) háztartásába eljuttat egy tájékoztató kiadványt, amely a lakossági fórumok napirendjét képező témákról szól.
 
A 3D szeizmikus mérések előtt rendezett lakossági fórumok sikerét és eredményességét szem előtt tartva az MVM Paks II. Zrt. számít az érdeklődők megtisztelő jelenlétére, egyúttal a Társaság mindenkit biztat a felmerülő kérdések és vélemények megfogalmazására a megrendezésre kerülő személyes találkozók során.