Közmeghallgatást tartott az MVM Paks II. Zrt.

2014.05.05. 6:00
Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szervezésében 2014. május 5-én sikeres közmeghallgatást tartott az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. az új atomerőművi blokkok telephelye vizsgálatának és értékelésének engedélyezésével kapcsolatosan Paks Város Polgármesteri Hivatalának nagytermében. A közmeghallgatás a törvényi előírásoknak megfelelően zajlott, lebonyolítása sikeres volt.

Az eseményen Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatójának köszöntője után az MVM Paks II. Zrt. részéről Eck József projektmenedzsment igazgató, majd az OAH projektfőosztályának vezetője Lehota Mihály tartott előadást. Eck József bemutatta az engedélyezés törvényi hátterét, a telephelyet és alkalmasságának vizsgálati szempontjait. Részletes tájékoztatást adott a telephely vizsgálati és értékelési program elemeiről, alapjairól, annak ellenőrzéséről, valamint kiterjedéséről, ugyanakkor felvázolta az engedélyezés folyamatát is. Az MVM Paks II. Zrt. projektmenedzsment igazgatójának prezentációja után Lehota Mihály beszámolt az engedélyezés törvényi hátteréről, a különböző engedélyek kapcsolódásáról és sorrendjéről, valamint ismertette az engedélyezéssel kapcsolatos vizsgálati területeket.
 
Az előadásokat követően a megjelent érdeklődők lehetőséget kaptak a témával kapcsolatos kérdések megfogalmazására, amelyekre az OAH és az MVM Paks II. Zrt. képviselői, valamint a Társaság által meghívott független szakértők készséggel válaszoltak. A legaktívabb kérdezőknek az LMP, a Greenpeace és az Energiaklub képviselői bizonyultak. A kérdések zöme a hűtési megoldásokra és a klímaváltozás következményeire koncentrált, az OAH és az MVM Paks II. Zrt. képviselői és szakértői azonban e téren is eloszlatták a tévhiteket és ismét kimerítő tájékoztatást nyújtottak.