Elkezdődött az instruktorok kiválasztása a Paks II. projektben

2021.06.01. 12:44
Az üzemeltetői személyzet kiválasztásával, képzésével kapcsolatos munka keretében megkezdődött a képzést végző instruktorok kiválasztása.
Fotó: Rosenergoatom

A Paks II. Zrt. 2022. őszi belépéssel az új blokkok üzemeltető személyzetéhez kapcsolódó képzési és felkészítési feladatok ellátására új kollégákat keres. 

A Pakson épülő blokkok indításának pillanatában a személyzet minden tagjának a helyén kell lennie, ezért már most elkezdődött az üzemeltető személyzet, illetve a képzésüket biztosító szakemberek kiválasztása.

A társaság 2020 júniusában nyújtotta be a létesítési engedély iránti kérelmet a hatósághoz. Az Országos Atomenergia Hivatalnak a bírálatra 12 hónap áll rendelkezésére, amit a vonatkozó szabályokkal összhangban három hónappal meghosszabbított, így ez év szeptemberében kaphatja meg a projekt a létesítési engedélyt, ezzel új szakaszba, a létesítési fázisába lép a projekt. 

Az új blokkokat több száz fős üzemeltetői személyzet fogja működtetni. Számukra a gyakorlati képzést az orosz fővállalkozó szakemberei tartják, az elméleti képzést pedig szakterület-instruktorok.


Ezeknek az instruktoroknak a képzését már a létesítési szakasz elején meg kell kezdeni. Ennek érdekében 2022-2023 folyamán több tucat szakterület-instruktor felvételét tervezi a Paks II. Zrt. Az ő feladatuk lesz majd a technológiai személyzet, azaz az üzemeltetők, műszaki támogatók, karbantartók felkészítése, „betanítása”. Az instruktorok a nukleáris és szakmai alapismereteket a két társaság közötti együttműködés jóvoltából a Paksi Atomerőműben szerezhetik meg, ez maximum 18 hónapig tart. Ezt követően Oroszországban, a Paks II. Atomerőmű referenciablokkján sajátítják el az új VVER-1200 blokkokkal kapcsolatos ismereteket munkakörtől függően 6-10 hónap alatt. 

Mivel a leendő instruktorokra több hónapos tanulás vár, a Paks II. Zrt. már most várja a jelentkezőket. 
További részletek és jelentkezés a paks2.hu karrieroldalán