Biztosított a munkaterület a paksi új blokkok felvonulási létesítményei építésének megkezdéséhez

2018.02.27. 7:00
2018. február 27-én a Paks II. Zrt. hivatalosan átadta a munkaterületet a Fővállalkozó, a Roszatom konszernhez tartozó ASE Engineering Company számára az első felvonulási létesítmények építéséhez. Ezzel megkezdődhet a mintegy 80 egységből álló kiszolgáló épületegyüttes első létesítményeinek építése.

Az eseményen részt vett Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Valerij Limarenko, a paksi erőművet bővítő orosz fővállalkozó ASE EC társaság elnöke.

Süli János kiemelte: stratégiai cél, hogy a hazai lakosság és gazdaság számára hosszú távon olcsó, folyamatosan rendelkezésre álló és biztonságos villamos energia álljon rendelkezésre, ennek a garanciája a két új paksi blokk. Hozzátette: Magyarország versenyképességének kulcsa nem az olcsó munkaerő, hanem az alacsony termelési költségek, amelyhez az olcsó és megbízható villamosenergia-ellátás elengedhetetlen. A tárca nélküli miniszter kiemelte: a Paks II projekttársaság beadta az illetékes építésügyi hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz az első felvonulási épület, a fővállalkozó irodaépületének építési engedélykérelmét, közben pedig megkezdődhet az épületet befogadó terület előkészítése.
Valerij Limarenko, a fővállalkozó ASE EC elnöke emlékeztetett arra, hogy a kormányközi megállapodás szerint a felek minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elérjék a 40 százalékos minimális lokalizációs szintet, így már a munkák ezen korai szakaszában is elsősorban magyar vállalkozások részvételére számítanak. Jelenleg zajlik az első épületeket kivitelező cégek kiválasztása. Amint az összes feltétel rendelkezésre áll, a fizikai munkavégzés is megkezdődik a telephelyen.