Az Országgyűlés elfogadta a hitelszerződés módosítását

2021.06.08. 12:39
A magyar kormány sikeres tárgyalásait követően Magyarország számára kedvezően módosul a Paks II. projekt finanszírozási szerződése.

Az Országgyűlés 119 igen, 44 nem szavazattal és 16 tartózkodás mellett elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely kihirdeti a Paks II. projekthez kapcsolódó hitelmegállapodás módosításáról szóló jegyzőkönyvet – írta meg az MTI.

Süli János, a Paks II. projektért felelős miniszter korábban az államközi hitelmegállapodásról azt mondta: a magyar kormány sikeres tárgyalásait követően Magyarország számára kedvezően módosul a paksi beruházás finanszírozási megállapodás. 

A szerződés előnyös, mert hosszú a futamidő, és az országnak jogában áll bármikor névértéken előtörleszteni a már felvett összeget – emelte ki Süli János. A miniszter tájékoztatása szerint a módosítás a kamatszintet nem érinti, ugyanakkor a hitel tőketörlesztését 2031-ben, a két új erőművi blokk üzembe helyezését követően kell megkezdeni, így a törlesztést már az erőmű termelheti ki. 

Az orosz–magyar hitelszerződés a beruházási érték nyolcvan százalékát hosszú távon, pénzügyi védőhálóként biztosítja. Magyarország eddig minden számlát előtörlesztett, a Paks II. projekttel összefüggésben hazánknak jelenleg nincs tartozása Oroszország felé.