A rekkenő hőség miatt megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord

2021.06.24. 13:53
Új nyári villamosenergia-felhasználási csúcsot hozott a kánikula. A nyári csúcsérték már alig marad el a téli rekordértékektől.

Az országszerte tapasztalható rendkívüli hőség miatt napról napra újabb terhelési rekordokat rögzítenek a szakemberek – olvasható a MAVIR sajtóközleményében.  Az új nyári országos bruttó rendszerterhelési csúcs negyedórás átlagának értéke 6814 MW, amelyet június 23-án 18:45 és 19:00 óra között regisztráltak 28,7 Celsius-fok napi átlaghőmérséklet mellett. A korábbi csúcs csupán egy napig élt: 2021. június 22-én Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása 6660 MW volt, 27,7 Celsius fokos, napi átlaghőmérséklet mellett.

A rendszerirányító közleménye leszögezi: az adatokból az látszik, hogy a nyári időszakban mért terhelési csúcsok értékei megközelítik a téli abszolút országos rekordot, ami 7119 MW volt 2021. február 11-én -4 Celsius-fok napi átlaghőmérséklet mellett. A MAVIR kommünikéje hozzáteszi: a növekvő villamosenergia-felhasználás természetes módon összefüggést mutat a gazdaság és a társadalom energiaigényével.

A terhelési rekordok mögött a fogyasztási szokások megváltozása – a klímaberendezések és egyéb elektromos eszközök, pl. az elektromos autók tömegessé és átlagossá váló használata áll

– fogalmaz a közlemény.