A Paks II. projekt megkapta a telephelyengedélyt

2017.03.30. 5:00
Az illetékes hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 2017. március 30-án kiadta a Paks II. projekttársaság számára a telephelyengedélyt.

3D szeizmikus mérés önjáró vibrációs jármű segítségével a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójánál a telephely-vizsgálatok keretében, 2014-ben

A telephelyengedély-kérelemben és a kapcsolódó dokumentációban a Társaságnak be kellett bizonyítania, hogy a telephely alkalmas az új atomerőművi blokkok befogadására, valamint be kellett mutatnia a telephely jellemzőit. Az OAH P2-HA0008 számú engedélyével kiadta a Társaságnak a telephelyengedélyt, a mintegy 5 évet felölelő vizsgálati munka tehát eredményesen zárult.

A telephelyvizsgálat és –értékelés programjával kapcsolatos közmeghallgatás Pakson (2014. május 5.)

Szerteágazó, nagy szakértelemmel végrehajtott előkészítő munka eredményeként készült el 2014-ben a telephely vizsgálatának és értékelésének programja, amelyet az OAH 2014 novemberében hagyott jóvá. A telephelyre vonatkozó széleskörű és részletes ismeretek birtokában készült program feladata az volt, hogy a XXI. század technikai lehetőségeit kihasználva, a korszerű műszaki-tudományos ismeretek színvonalán meghatározza a telephelyjellemzőket.

Az első geológiai kutatófúrás helyszíne Németkér mellett (2015. május)

A telephelyvizsgálat és -értékelés során a projekttársaság azonosította a természeti és emberi tevékenységből eredő valamennyi körülményt, illetve jellemezte azok hatását. A vizsgálatok eredményei az atomerőmű tervezéséhez és a létesítmény biztonságának igazolásához is felhasználásra kerülnek majd.

Geológiai mélyfúrás, háttérben az atomerőmű (2016. május)

A telephelyengedély iránti kérelemben igazolni kellett, hogy a telephely megfelel az új atomerőművi blokkok létesítésére. A rendkívül részletes dokumentációban be kellett mutatni a telephely vizsgálata során nyert adatokat, illetve rendelkezésre kellett állniuk azoknak a telephelyi veszélyeket jellemző adatoknak, amelyeket az atomerőmű tervezése során figyelembe kell venni.

A kutatófúrások révén nyert magminták vizsgálata (2016. május)

Az elmúlt évtizedek legösszetettebb vizsgálatának eredményeként készült dokumentációt és az engedélykérelmet a Paks II. projekttársaság 2016. október 27-én nyújtotta be az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Ezt követően az ország összes megyei napilapjában egész oldalas összefoglaló jelent meg a telephelyvizsgálat és –értékelés eredményeiről, valamint a telephely környezetében lévő 41 település összes (több mint 70.000) háztartása 8 oldalas tájékoztató füzet segítségével ismerhette meg a programot és megállapításait. A kiadványt a projekttársaság országos napilapok mellékleteként is megjelentette. Pakson, Szekszárdon és Kalocsán 2016. november 28. és december 5. között lakossági fórumon került sor a telephely környezetében élők személyes tájékoztatására, kérdéseik megválaszolására. Az OAH 2016. december 13-án tartott közmeghallgatást a lakossági észrevételek meghallgatása és a felmerülő kérdések megválaszolása érdekében.

Horváth Miklós projektvezető ad helyszíni tájékoztatást Dr. Aszódi Attila kormánybiztos és a Paks II. igazgatói (Tóth Csilla műszaki igazgató és Mittler István kommunikációs igazgató), valamint munkatársaik számára az árkolási munkákról (2016. augusztus)

A telephelyengedély mint első nagy nukleáris engedély megszerzése kiemelt jelentőséggel bír az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítésében.

 A telephely engedélyezési eljárás közmeghallgatása Pakson (2016. december 13.)