A Paks II. Zrt. küldetése

A Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Paks II. Zrt.) fő célja az új paksi telephelyű atomerőművi blokkok létesítésének előkészítése, a szükséges engedélyek beszerzése, a beruházás lebonyolítása, majd az új blokkok üzemeltetése.

A Paks II. projekt jelentősen hozzájárul a nemzetgazdaság növekedéséhez, illetve Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához.

A hazánkban termelt villamos energia felét, a felhasznált áram harmadát jelenleg is a működő atomerőmű biztosítja. A két új paksi blokk a nukleáris energiatermelés hosszú távú fenntartására hivatott.

Az új blokkokkal Magyarország villamosenergia-ellátásának biztonsága nő, hiszen a kellő mennyiségű áram az országhatáron belülről lesz biztosítható, így csökkentve hazánk importfüggőségét.

A nukleáris energia az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontos eszköze is, hiszen az atomerőművek működése nem jár szén-dioxid-kibocsátással.


Ha széntüzelésű erőműben termelnénk meg ugyanannyi villamos energiát, amennyit a két blokk előállít, az évente 17 millió tonna szén-dioxiddal terhelné a légkört. 

Az új blokkok létesítése ugyanakkor egyáltalán nem zárja ki, hogy a megújuló energiaforrások (nap, szél stb.) is egyre nagyobb arányban vehessék ki részüket a hazai villamosenergia-termelésből. Nyugat-Európában és a tengerentúlon is számos minta van az atomenergia és a megújulók egymás melletti, egymást kiegészítő üzemeltetésére, de Paks is kitűnő példa, ahol a város határában nemcsak a Paks II. atomerőmű építési munkálatai kezdődtek meg, hanem az ország egyik legnagyobb naperőműve is felépült. 

Az új atomerőművi blokkok létesítése az évszázad ipari beruházása Magyarországon.


Az építkezés időszakában, csúcsidőben mintegy tízezer embernek ad majd munkát, és további 10-15 ezer munkahely létesülhet a kapcsolódó feladatoknak és munkáknak köszönhetően országszerte.

A Paks II. Zrt célja, hogy egy olyan, a kor legszigorúbb elvárásainak megfelelő, kiváló műszaki színvonalú, biztonságosan működő erőmű épüljön fel, amely évtizedekig hozzá tud járulni Magyarország klímabarát villamosenergia-ellátásához, lendületet adva a magyar ipar, kereskedelem és oktatás fejlődésének.